Voetbal

AZ Jeugd schrijft geschiedenis met winst Youth League

De jeugdspelers van AZ hebben maandagavond geschiedenis geschreven door als eerste Nederlandse club ooit de Youth League te winnen. In de finale van het prestigieuze jeugdtoernooi versloeg AZ de leeftijdsgenoten van Hajduk Split overtuigend met 5-0 in het Stade de Genève in Zwitserland.

De Alkmaarse talenten begonnen de wedstrijd met overtuiging en creëerden kansen via onder andere Jayden Addai en Ernest Poku. Hajduk Split hield echter stand en probeerde gevaarlijk te zijn in de counter. Vlak voor rust wist AZ echter succes te boeken toen Luka Vuskovic van Hajduk Split een domme overtreding beging op Poku, wat resulteerde in een penalty voor AZ. Addai bleef koelbloedig en schoot zijn ploeg naar een verdiende 1-0 voorsprong.

In de tweede helft groeide Poku uit tot de uitblinker van de wedstrijd. Hij rondde na twintig minuten een goede solo af met een afstandsschot en maakte kort daarna ook nog de 3-0 na een mooie combinatie met invaller Mexx Meerdink. Meerdink, die zondag nog uitviel in de Eredivisie-wedstrijd van AZ tegen RKC, bekroonde zijn invalbeurt met twee doelpunten in de slotfase.

Met de klinkende 5-0 overwinning sluit AZ een uitstekende reeks af in de Youth League. De talenten wonnen eerder al van Eintracht Frankfurt (5-0), FC Barcelona (3-0), Real Madrid (4-0) en Sporting CP (2-2, winst na strafschoppen) in de knock-outfase van het toernooi. Door deze prestatie plaatst AZ zich voor de eerste keer in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal voor de prestigieuze finale van de Youth League. Ajax bereikte in het seizoen 2019/2020 de halve finale, maar verloor daarin van Benfica.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button