Fitness

Bananenverkoop stijgt in Belgische supermarkten: gezondheidsvoordelen van bananen?

Recente cijfers van het Vlaams Instituut voor agro- en visserijmarketing (VLAM) tonen aan dat de gemiddelde Belg in 2022 ongeveer 7,7 kilogram bananen heeft gegeten. Supermarkten zien de verkoop van bananen ook toenemen. Wat maakt bananen zo populair en zijn ze eigenlijk gezond?

Het is niet alleen het gemak en de smaak die bananen zo populair maken, er lijkt meer aan de hand te zijn. Volgens De Inspecteur ziet Aldi een stijging van ruim 30 procent in de verkoop van bananen en ook Colruyt, Lidl en Carrefour melden stijgingen van 8 tot 10 procent.

“Bananen zijn altijd al het best verkochte fruit geweest bij Aldi”, aldus woordvoerder Jason Sevestre bij De Inspecteur in BelgiË. “We zien bij alle soorten fruit een stijging in verkoop met een jaar geleden. Maar de stijging bij de bananen is echt wel groot, meer dan 30 procent het eerste kwartaal, vergeleken met vorig jaar.” Een verband is niet meteen te zien door Jason Sevestre. “Promoties kunnen een rol spelen, maar ook een mogelijke hype op TikTok kan de oorzaak zijn.”

Bananen en fitness

Is het nodig om bananen te eten als je veel sport of aan krachttraining doet? De Inspecteur in BelgiË vraagt het aan Kjenta Camerier, sportdiëtiste. “Zoals in elk fruit zitten in bananen snelle en trage suikers, vezels en allerlei mineralen. Dat is dus gezond. Maar alleen bananen eten bij het sporten is toch minder aangewezen. Het is beter om verschillende soorten fruit te eten.”

Een banaan bevat meer trage dan snelle suikers, waardoor het eten van een banaan vlak voor een krachttraining niet erg zinvol is. De fructose in een banaan wordt pas omgezet in suikers nadat je training voorbij is. Het is daarom beter om wat tijd tussen het eten van de banaan en de training te laten zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button