AutosportE-sport

Turkse E-sporter krijgt stoeltje in Formule 2

Nog nooit eerder kwam het voor dat een E-sporter van een console naar het echte werk ging. Totdat daar het nieuws rondom Cem Bolukbasi kwam. Als allereerste (ex) E-sporter krijgt hij een stoeltje aangeboden bij een echt Formule 2 team.

Cem Bolukbasi schrijft geschiedenis

De 23-jarige Cem Bolukbasi is dus de eerste gamer die daadwerkelijk plaats gaat nemen in de cockpit van de opstapklasse naar de F1. Het Tsjechische team Charouz Racing heeft hem deze unieke kans geboden. Maar op basis van wat? In 202o was Bolukbasi winnaar van de Formula Renault Esport serie. Een knappe prestatie, maar zegt dat wat over de echte racekwaliteiten van de Turk? Waarschijnlijk niet echt. Echter, in hetzelfde jaar werd hij de runner up op het echte circuit tijdens de GT4 European Series. Dit was voor Charouz het signaal om eens te polsen of Bolukbasi open stond voor een overstap naar het echte werk. Niet veel later maakte de Turk op een persconferentie bekend een stoeltje in de F2 veroverd te hebben. Het uiteindelijke doel is uiteraard een stoeltje in de F1 te veroveren. Of dat realistisch is? Dat moet volgend jaar blijken.

Wat betekent dit voor F2 en Esports?

Het feit dat een F2 team het aandurft om een Esporter achter het stuur te zetten is wellicht wel een teken aan de wand dat de weg naar F1 op meerdere manieren bewandeld kan worden. Daar waar 9 van de 10 rijders die nu in de Formule 1 terecht komen de “normale” route bewandelen, is het voor een grote groep jeugd nu misschien wel mogelijk om deze weg via Esports in te slaan. Het allergrootste voordeel is natuurlijk dat de sport hiermee een stuk toegankelijker wordt voor een hele groep die financieel niet de mogelijkheden hebben om zich omhoog te werken in allerlei raceklasses. Voor de diversiteit van de sport zou dit een positieve veranderingen kunnen zijn. Echter is het belangrijk om niet teveel op de zaken vooruit te lopen en vooral eerst te kijken hoe Cem Bolukbasi het volgend jaar gaat doen. Wij zullen het in ieder geval goed in de gaten gaan houden.

 

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button