Voetbal

Van Champions League tot Conference League: de gevolgen van PSV’s overwinning in de bekerfinale

Na de winst van de KNVB-beker is PSV verzekerd van een startbewijs voor de play-offs van de Europa League. Maar met de huidige stand in de Eredivisie is er nog veel onzekerheid over de Europese tickets die verdeeld moeten worden. Er zijn dit seizoen vijf Europese tickets te verdelen in de Eredivisie, maar vanwege de stijging op de coëfficiëntenranglijst zijn dat er volgend jaar zes. Vanaf het seizoen 2024/2025 plaatsen twee Eredivisie-clubs zich zelfs direct voor de groepsfase van de Champions League.

Op dit moment is Feyenoord de nummer één van de Eredivisie en verzekerd van een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League.

Positie Club Ticket
1 Feyenoord Hoofdtoernooi Champions League
2 PSV Derde voorronde Champions League
3 Ajax Play-offs Europa League
4 AZ Derde voorronde Conference League
5 Sparta Play-offs voor tweede voorronde Conference League
6 FC Twente Play-offs voor tweede voorronde Conference League
7 FC Utrecht Play-offs voor tweede voorronde Conference League
8 NEC Play-offs voor tweede voorronde Conference League

Europa League ticket schuift door als PSV tweede wordt

Als PSV als tweede eindigt in de Eredivisie, zal het team deelnemen aan de derde voorronde van de Champions League. De kampioen gaat rechtstreeks naar het hoofdtoernooi van de Champions League, terwijl de nummer drie zich moet kwalificeren voor de derde kwalificatieronde van de Conference League. De nummers vier tot en met zeven spelen play-offs voor één ticket dat toegang geeft tot de tweede voorronde van de Conference League.

Momenteel staat PSV op de tweede plaats, wat betekent dat het team deelneemt aan de derde voorronde van de Champions League als ze hun positie behouden. Hierdoor gaat het ticket voor de Europa League-play-offs naar de nummer drie (op dit moment Ajax).

In dit scenario gaat het startbewijs voor de derde voorronde van de Conference League naar de nummer vier. De play-offs voor het laatste Europese startbewijs zullen niet worden gespeeld tussen de nummers vier tot en met zeven, maar tussen de nummers vijf tot en met acht.

Als PSV als derde eindigt in de Eredivisie, dan zullen ze deelnemen aan de play-offs van de Europa League en gaat het ticket voor de derde voorronde van de Conference League naar de nummer vier. De play-offs voor het laatste ticket zullen dan worden gespeeld tussen de nummers vijf tot en met acht.

Stand boven in de Eredivisie

Positie Club Competitie
1 Feyenoord Hoofdtoernooi Champions League
2 PSV Derde voorronde Champions League
3 Ajax Play-offs Europa League
4 AZ Derde voorronde Conference League
5 Sparta Play-offs tweede voorronde Conference League

Kan Conference League-winst van AZ ook van invloed zijn?

Ja zeker! In het Nederlandse voetbal zijn er mogelijk veranderingen in de verdeling van de Europese tickets als gevolg van de prestaties van AZ in de halve finales van de Conference League. Het winnen van dit toernooi geeft namelijk een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

Als AZ de Conference League wint en in de Eredivisie derde of vierde wordt, betekent dit dat er twee teams naar de Europa League gaan en het startbewijs voor de derde voorronde van de Conference League vervalt. In dit scenario zullen de play-offs worden gespeeld voor het ticket van de tweede voorronde van de Conference League.

Met nog vier speelrondes te gaan, staat PSV momenteel drie punten voor op Ajax en vijf punten op AZ in de strijd om de tweede plaats. Trainer Pascal Jansen’s team zal in de volgende speelronde op bezoek gaan bij Ajax en heeft de mogelijkheid om de derde plaats over te nemen. De laatste speelronde brengt AZ thuis tegenover PSV.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button