Voetbal

Weet Donyell Malen zijn oude vorm terug te vinden?

Donyell Malen is momenteel van onschatbare waarde voor Borussia Dortmund. De 24-jarige aanvaller is de afgelopen weken als herboren en laat Dortmund dromen van hun eerste Bundesliga-titel sinds 2012. Malen scoorde zes keer in de voorbije vijf competitieduels en gaf daarin ook drie assists. Hij staat momenteel op zeven doelpunten in de competitie, twee meer dan zijn hele vorige seizoen.

Toch begon Malen zijn avontuur in Duitsland moeizaam. Hij moest de naar Manchester United vertrokken Jadon Sancho opvolgen, maar slaagde er aanvankelijk niet in zijn stempel op de ploeg te drukken. Ook blessureproblemen hielden hem tegen. Hierdoor miste Malen niet alleen speeltijd bij Dortmund, maar ook het WK met het Nederlands elftal.

Maar nu lijkt Malen zijn vorm te hebben gevonden. Hij keerde terug in Oranje en maakte tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar een goede indruk. De 21-voudig international heeft volgens bondscoach Ronald Koeman laten zien een positieve uitzondering te zijn bij Oranje.

In Dortmund wordt gesproken over het toverwoord voor Malen: vertrouwen. Trainer Edin Terzic benadrukte dat Malen al in het najaar van 2022 de stijgende lijn te pakken had, voor de onderbreking van het voetbalseizoen door het WK in Qatar. De verhuizing van Malen naar de rechterkant van het veld heeft volgens Terzic ook geholpen.

“Het ontbrak hem alleen nog voor een paar procent aan vertrouwen. Dit is de beste Donyell die we in het shirt van BVB tot nu toe hebben gezien. Complimenten voor hem”, zei Terzic na de 4-0 zege op Eintracht Frankfurt, waarin Malen twee keer scoorde.

Technisch directeur Sebastian Kehl is eveneens enthousiast over de opmars van Malen. “Donny heeft ongelooflijk veel geloof in eigen kunnen gekregen”, zei hij. “Met zijn spel, dynamiek en kwaliteiten als aangever voegt hij ontzettend veel toe aan ons voetbal. Dat was ook ons plan toen we hem kochten. Ik ben blij dat hij het nu laat zien.”

Als Malen deze vorm vast weet te houden, dan zou Dortmund zomaar eens de titel kunnen grijpen. En als hij zijn vorm ook meeneemt naar het Nederlands elftal, dan kan hij Oranje in de toekomst misschien wel naar succes leiden.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button